Online aankopen

Online aankopen stabiliseren na periode van groei

De laatste kwartaalcijfers van het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland laten zien dat online aankopen en bestedingen aan het stabiliseren zijn na een periode van groei. In het derde kwartaal van 2022 hebben consumenten in totaal €7,2 miljard online uitgegeven, een toename van 4% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

Groei van online bestedingen aan diensten en pakketreizen

De groei van de online bestedingen wordt vooral veroorzaakt door een stijging van de bestedingen aan diensten (+14%), pakketreizen (+20%) en tickets voor attracties en evenementen (+19%). Hoewel het aantal aankopen van diensten redelijk stabiel blijft (+1%), daalt het totale aantal online aankopen wel met 5% in vergelijking met 2021, omdat consumenten minder producten kopen.

Stijging van cross-border bestedingen

De cross-border bestedingen zijn met 12% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2021, voornamelijk door een stijging van de bestedingen aan diensten, met name pakketreizen en losse vliegtickets en accommodaties in het buitenland. In het derde kwartaal van 2022 kochten 87% van de Nederlanders iets online, een vergelijkbaar aandeel met vorig jaar.

iDEAL blijft populairste betaalmiddel, maar aandeel daalt licht

De desktop en laptop blijven de dominante apparaten bij het online shoppen, maar het aandeel van smartphones stijgt in vergelijking met vorig jaar. iDEAL blijft veruit het meest gebruikte betaalmiddel, hoewel het aandeel licht daalt (van 71% naar 69%). Creditcard en Klarna vergroten hun aandeel (beide +1%), met name creditcard bij aankopen van losse vliegtickets en accommodaties en Klarna bij kleding.