Doelgroep marketing

Hoe krijg ik meer inzicht in mijn doelgroep?

Om succesvol jouw producten of diensten onder de aandacht te brengen is het ontzettend belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is. Hierdoor zijn veel bedrijven en instellingen tegenwoordig constant bezig om hun doelgroepen beter te begrijpen en te voorzien in al hun behoeften en wensen. Om zo goed mogelijk hierop in te spelen is het noodzakelijk om een goed beeld te hebben van jouw doelgroep. Dit maakt het gemakkelijker om jouw product of dienst volledig op maat aan te bieden. Maar hoe krijg je nou meer inzicht in jouw doelgroep? Lees snel verder, want wij geven je graag een aantal tips hoe jij deze inzichten kunt verkrijgen.

#1 Maak gebruik van een onderzoek met enquêtes

Of je nou een startende of ervaren ondernemer bent, de doelgroep leren begrijpen is altijd een kunst. De markt veranderd voortdurend, inkomens veranderen, parallel hieraan veranderen ook de koopmotieven en denkwijzen van de doelgroep. Het is belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn. Een manier hoe je hierachter komt is door bijvoorbeeld een onderzoek uit te voeren waarbij je enquêtes laat invullen door (oude) klanten, potentiële klanten en willekeurige mensen op straat of op online platforms. In deze enquêtes kun je vragen in terug laten komen als: hoeveel iemand bereid is te besteden aan een specifiek product of dienst, bereid is een afstand te reizen en veel meer. Ondanks dat enquêtes veel inzichten opleveren, is het verwerken van de gegevens een hele andere koek.

#2 Google Analytics mag niet ontbreken

Merk je dat veel klanten bij jou terechtkomen via jouw website? Dan kan je hier ontzettend veel waardevolle informatie uithalen met behulp van Google Analytics. Via de online tool kan je gemakkelijk aflezen waar de websitegebruikers vandaan komen, welke pagina’s zij bekijken en hoelang zij op een bepaalde pagina blijven. Heb jij nog geen Google Analytics? Doe dit dan zo snel mogelijk om er zeker van te zijn dat jij geen belangrijke inzichten over jouw doelgroep misloopt!

#3 Schakel een onderzoeksbureau in

Tot slot is het ook mogelijk om een onderzoeksbureau in te schakelen die je helpt meer inzicht te krijgen in de doelgroep. Zij helpen je data vertalen naar bruikbare informatie die je verzamelt via allerlei systemen. Een goed voorbeeld hiervan is het registratiesysteem Myneva dat veelal door zorginstellingen wordt gebruikt. Ook zetten onderzoeksbureaus marktonderzoeken op waardoor je betere inzage krijgt op de doelgroep dat je vervolgens kan helpen om de klant beter te voorzien in hun behoeftes. Klik in ieder geval op de volgende term als je op zoek bent naar een bureau die je hiermee kan helpen: onderzoeksbureau Groningen.