Digital marketeer

Het beroep van digital marketeer uitgelegd

Als digital marketeer heb jij de belangrijke taak om bedrijven en organisaties te helpen met het opzetten en uitvoeren van digitale marketingcampagnes. Je bent eigenlijk degene die ervoor zorgt dat ze online zichtbaarder worden en hun doelen bereiken. Het is een baan vol uitdagingen en veranderingen, waarin je continu op de hoogte moet blijven van de laatste trends en ontwikkelingen.

Maar wat is een digital marketeer nu precies? Laten we kijken naar wat je precies moet doen, welke activiteiten erbij komen kijken, met wie je moet samenwerken en waarop je beoordeeld wordt als digital marketeer.

Wat doe je precies als digital marketeer?

Een digital marketeer is verantwoordelijk voor het bedenken en implementeren van digitale marketingstrategieën voor opdrachtgevers. Dit vereist een grondige analyse van de doelgroep en de markt waarin het bedrijf opereert. Op basis van deze analyse bepaal je welke marketingkanalen het meest effectief zijn om de doelgroep te bereiken en welke boodschap je moet overbrengen om de gewenste doelen te bereiken.

Daarnaast zul je online campagnes, zoals Google Ads campagnes, social media campagnes en e-mailmarketing opzetten en uitvoeren. Het is cruciaal om de resultaten van deze campagnes te monitoren. Op deze manier kun je tijdig bijsturen om de gewenste doelen te behalen. Je moet dus uitstekend in staat zijn om data te analyseren en interpreteren.

Wat zijn typische werkzaamheden?

Maar wat zijn dan typische werkzaamheden? Je voert diverse taken uit, waaronder het opzetten en monitoren van zoekmachine advertenties (SEA), het opzetten en monitoren van social media advertenties (SMA), het optimaliseren van de website (SEO), kwalitatieve backlinks inkopen, het opzetten van e-mailmarketing campagnes en het analyseren van data om zo de resultaten te kunnen verbeteren.

Bovendien ben je verantwoordelijk voor alle content creatie, zowel voor de website als voor social media. Je moet dus teksten schrijven, afbeeldingen ontwerpen en video’s maken die aansluiten bij de doelgroep en de marketingdoelstellingen van het bedrijf. Je houdt hierbij rekening met de verschillende kanalen waarop de content wordt geplaatst en zorgt ervoor dat de boodschap op de juiste manier wordt overgebracht. Als digital marketeer moet je dus zeer creatief en analytisch zijn om te kunnen slagen.

Met wie werk je samen?

Vaak werk je nauw samen met verschillende mensen, zowel binnen als buiten het bedrijf. Zo werk je bijvoorbeeld samen met de marketingafdeling om de strategie en doelstellingen van de campagnes te bepalen en om ervoor te zorgen dat deze aansluiten bij de overkoepelende marketingdoelstellingen. Daarnaast werk je samen met specialisten op het gebied van SEO, SMA en webdesign. Met deze samenwerkingen kun je de marketingcampagnes opzetten en optimaliseren om de gestelde doelen te bereiken.

Wat zijn je doelen, waar word je op afgerekend?

Uiteindelijk word je afgerekend op de resultaten van de marketingcampagnes die je opzet en uitvoert. Dit betekent dat je aan de hand van vooraf gestelde doelen wordt beoordeeld. Voorbeelden van deze doelen zijn: meer website bezoekers, meer conversies of meer aanvragen. Je bent dus niet alleen verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de campagnes, maar ook voor het behalen van de gestelde doelen. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van digitale marketing. Zo kun je inspelen op veranderingen in de markt en blijven de campagnes effectief.