Google Ads - Adwords

Google Ads afkortingen en begrippen

Binnen Google Ads, voorheen Google AdWords, is een onderdeel binnen zoekmachine marketing. Met Google Ads kan je tegen betaling adverteren in de zoekmachine van Google. Zoekmachine adverteren, ook wel Search Engine Advertising (SEA) genoemd, is een groot begrip binnen de online marketing. Bijna elke grote website of webshop gebruikt het.

Tegenwoordig gebruiken ook steeds vaker kleine ondernemingen Google Ads. Maar als je net begint met Google Ads en nog geen ervaring hebt, dan kan je nog wel eens schrikken van de vele afkortingen en termen. Hieronder leggen we de belangrijkste afkortingen binnen Google Ads uit:

SEA

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising. In het Nederlands: zoekmachine adverteren. Het is een algemene begrip voor het onderdeel adviseren binnen een zoekmachine tegen betaling. SEA is het tegenovergestelde van SEO.

PPC

PPC staat voor Pay Per Click. Betalen per klik in het Nederlands. Het is een algemene term om betalen voor adverteren aan te geven. PPC is het tegenovergestelde van SEO.

CTR

CTR staat voor: Click Through Ratio. In het Nederlands: Klikfrequentie. Het is een afkorting voor de verhouding aantal klikken gedeeld door het aantal vertoningen van een advertentie. Als bijvoorbeeld 10 mensen klikken op een advertentie die 100 vertoningen heeft, dan is de CTR 10%. De CTR kan je verbeteren door sterke koppen die passen bij de zoekintentie van de gebruiker.

CPA

Cost Per Action / Acquisition (CPA). Kosten per actie of acquisitie in het Nederlands. In Google Ads kun je kiezen om te betalen per doel. Een voorbeeld van een doel is: inschrijving, aankoop, download, een klik of naar een pagina. Google kijkt dan met haar algoritme naar de beste manier om dit doel te halen.

CPC

Cost Per Click (CPC) in het Nederlands: kosten per klik. Het is een van de bekendste manieren van adverteren. Je betaalt namelijk per klik. Het voordeel van CPC is de mogelijkheid om een bedrag in te stellen. Zo weet je dat je nooit over je budget gaat.

ROAS

Return On Ad Spend (ROAS) kijkt naar het resultaat en de kosten. Hiervoor geldt de volgende formule: (verkoopopbrengst – advertentie kosten) / advertentiekosten * 100. Uit de formule komt een percentage. Het voordeel is dat je met ROAS kan focussen op de omzet.