Freelance online marketeer worden

Freelance online marketeer worden

Een freelance marketeer worden biedt ontzettend veel vrijheid om te werken waar en wanneer je dat wil. De naam freelancer zegt eigenlijk al genoeg en hierdoor zit je niet vast aan een baas of een vaste werkplek, wat voor veel mensen ideaal is. In deze blog lees je meer over online marketing freelancer worden.

Locatie

Als je freelancer ben je volledig locatie onafhankelijk. Dit betekent dat jij bepaalt waar jij werkt. Vaak zien we wel dat mensen die bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn wonen een bedrijfsruimte in Alphen aan den Rijn zoeken. Vaak wordt het thuis te benauwd en te krap en dat is een eigen bedrijfsruimte wel zo lekker. 

Ondernemer

Als freelancer ben je een ondernemer. Je bent je eigen baas, werknemer en secretaresse in één. Er zijn dus een aantal stappen die je moet ondernemen om een freelancer te worden. De eerste stap is om naar de Kamer van Koophandel te gaan. Je moet je inschrijven om je bedrijf officieel te starten. Vervolgens is het handig om een zakelijke rekening te openen. 

Geldzaken regelen

Als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden. Wil je dit liever niet zelf doen dan is het altijd mogelijk om dit uit te besteden aan een boekhouder. Hou rekening met het afdragen van BTW en inkomstenbelasting. Maak hier verschillende potjes voor aan zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Als freelancer schommelt je inkomen vaak en daarom is het handig om een buffer achter de hand te houden. Geef jezelf maandelijks een vast bedrag wat je gebruikt als “salaris”. Bewaar de rest als een buffer. 

Maak voor jezelf ook een pensioenplan. Er zijn veel freelancers niet geen pensioen opbouwen. Dwing jezelf om een bepaald bedrag per maand te investeren in beleggingen en kom hier niet aan. 

Zet jezelf op de markt

Hierbij is het belangrijk hoe jij jezelf positioneert. Ben je een generalist of eerder een specialist? Laat dit goed naar voren komen zodat toekomstige klanten precies weten wat ze aan je hebben. De vraag naar specialisten is zeer hoog. Specialisten zijn vaak nodig bij start-ups en bij kleine bedrijfjes. Aan de andere kant zijn generalisten weer kosteneffectief want bedrijven hoeven dan niet verschillende functies in dienst te nemen. 

Opdrachten zoeken

Een van de lastige zaken als freelancer is opdrachten binnen krijgen. Ga daarom eens actief op zoek naar leuke opdrachten. Maak eens een lunch of koffie afspraak met bedrijfseigenaren en manager van bedrijven die jij interessant vindt en bekijk wat je voor elkaar kunt betekenen. 

Dit is hoe jij een online marketing freelancer wordt. Wees vooral niet bang om stappen te zetten, wanneer het niks voor jou is, bestaat er altijd nog de mogelijkheid om terug te gaan in dienst.