vindbaarheid website

Alles wat je moet weten om de vindbaarheid van je website te verbeteren

Ben je onlangs een nieuw bedrijf gestart dan wil je ook dat klanten je weten te vinden. Een website is je online visitekaartje. Maar hoe zorg je ervoor dat potentiële klanten je website ook daadwerkelijk kunnen vinden? Lees hier vijf stappen die je zelf kan zetten om hoger in Google te komen.

1.      Voer een zoekwoordanalyse uit

Een zoekwoordanalyse is een onderzoek naar de zoekwoorden waarop je gevonden wilt en kunt worden. Waar zoekt je doelgroep op en wat zijn de resultaten van deze zoekwoorden? Je website kan gevonden worden op losse woorden en zinnen. Steeds vaker wordt er gezocht op langere zinnen zoals: Hoe lang kan ik wijn die open staat bewaren? In plaats van: Bewaartermijn wijn. Bij een zoekopdracht geeft Google zelf al voorbeeld vragen die vaak gesteld worden. Deze kun je inzetten als longtail keyword. In je overzicht verzamel je de meest belangrijke shorttail en longtail keywords. Maar hoe bepaal je wat belangrijk is? Er zijn diverse online tools die inzichtelijk maken hoe vaak er op een woord gezocht wordt en hoe de concurrentie scoort.

2.      Schrijf nieuwe landingspagina’s op basis van de zoekwoordenanalyse

Op basis van de zoekwoordanalyse schrijf je nieuwe landingspagina’s per relevant zoekwoord. De pagina dient SEO geschikt te zijn, zodat deze door Google gevonden kan worden.

3.      Creëer wekelijks waardevolle content

Klanten zijn op zoek naar waardevolle content die de zoekvraag beantwoord. Dit kan in de vorm van BLOG’s, artikelen en video’s. Je kiest een vorm van content wat bij je merk en bij je doelgroep past. Ook voor zoekmachines (zoekmachine optimalisatie) zijn teksten van groot belang voor een goede score. Met je content laat je aan de zoekmachine zien dat je een expert bent in je vakgebied. En een echte expert laat vaak van zich horen. Probeer dus wekelijks nieuwe content online te plaatsen. Daarmee laat je zien een echte expert te zijn.

4.      Maak je website veilig, snel en geschikt voor mobiel

Een snelle en veilige website is de basis. Google laat alleen websites zien die aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen. Zo moet een website een SSL-certificaat hebben. Zorg ervoor dat je deze up to date houdt. Het komt nog wel eens voor dat deze verlopen is. Dat maakt het bezoeken van je website een stuk lastiger.

Ook de snelheid van je website is bepalend voor je score in Google pagespeed . Je kan de snelheid van je website op verschillende manieren optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan de grote van de afbeeldingen op je website, CSS-files, javascript, lazyload en de PHP war je site op draait.

Google vindt het heel belangrijk dat je website mobile responsive is. Een responsive design is dus heel belangrijk. Hiermee past je website zich automatisch aan naar de beste weergave voor het scherm waarmee de bezoeker je site bezoekt. Zorg er dus voor dat je website ook geschikt is voor mobiel gebruik. Houd hier bij de ontwerpfase al rekening mee.

5.      Zorg voor een goede meta-titel en omschrijving

Alleen online gevonden worden is niet voldoende. Je wil ook dat er uiteindelijk op je link geklikt wordt. De titel die in Google verschijnt is je Meta-titel (Title tag). Deze kun je aanpassen en dus zo aantrekkelijk mogelijk maken. Ook de omschrijving onder de titel, de meta-tag kun je aanpassen. Zorg voor aantrekkelijke tekst, zodat er sneller op je geklikt wordt.