Wat is een repsonsive design

Wat is een responsive design en waarom is het zo belangrijk?

De term responsive design is al jarenlang een belangrijke term in webdesign en SEO. Maar waarom? En nog belangrijker: Wat is een respsonsive design? Je leest het in dit artikel!

Wat is een responsive design?

Een responsive design is het ontwerp waarbij de website optimaal is voor elke schermgrootte. Bijvoorbeeld optimaal voor mobielgebruik maar ook voor tablet en desktop. Door de verschillende schermgroottes van apparaten is het belangrijk dat de website zich aanpast aan de schermgrootte. Alleen op deze manier heeft elke gebruiker een optimale website.

Waarom is responsive design belangrijk?

Google heeft al meerdere keren laten weten in nieuwsberichten in de recente updates dat de focus ligt op gebruikersgemak. Een website die zich aanpast aan het scherm hoort daar ook bij. Responsive deisgn heeft namelijk veel invloed op het gebruikersgemak.

Als een scherm alleen gericht is op desktopgrootte, dan kan het zo zijn dat de website niet optimaal presteert op een klein scherm van een mobiel. Knoppen, testen en de lay-out kunnen hierdoor verschuiven waardoor de website niet gemakkelijk te gebruiken is. Voor de bezoeker kan dit reden zijn om de website te verlaten. Want de gebruiker wil natuurlijk een werkende en goed presterende website.

Mobile first

Ook de term mobile first een veelvoorkomende term binnen online marketing en webdesign. Bij mobile first ligt de focus van het repsonsive design op de telefoon. Het ontwerp wordt dus eerst gemaakt op basis van de schermgrootte van een mobiel. Wanneer deze staat wordt de focus weerlegt op de tablet en desktop.

Waarom mobile first? Steeds meer mensen internetten via de mobiel. Dus steeds vaker komen er bezoekers op een website via een mobiele scherm. Om die reden ontwerpen webdesigners steeds vaker websites met de focus op mobiel. Sterker nog, Google geeft aan dat de prioriteit op mobiel gebruikersgemak ligt.