ISO 27001 certificering

Waarom ISO 27001 certificering essentieel is voor online bedrijven

Voor alle bedrijven die online gegevens bewaren, zijn er dezelfde risico’s. De cybercrime lijkt met de dag toe te nemen. Hoe bescherm je je organisatie en het personeel tegen deze illegale praktijken? Hoe kan je er zeker van zijn dat je er alles aan doet om belangrijke informatie op een veilige manier te bewaren? Een ISO 27001 certificering helpt organisaties hierbij en is essentieel voor bedrijven die online aanwezig zijn.

Wat is ISO 27001 certificering?

ISO staat voor International Organization for Standardization en het is een internationaal en Europees erkende norm voor kwaliteitssystemen. Deze normeringen leggen de vereisten voor allerlei verschillende systemen vast. Zo ook voor het managen van cyberrisico’s en informatiebeveiliging: de ISO 27001 certificering.

De ISO 27001 certificering maakt dus deel uit van een groter geheel, de ISO 27000-serie. Deze is internationaal ook bekend als ISMS-family, ISO27K of ISO/IEC 27000.

Een ISO 27001 certificaat is een manier waarop een organisatie kan laten zien dat zij actief bezig zijn met het beschermen en beveiligen van belangrijke informatie: informatiebeveiliging. Tegenwoordig lopen bedrijven die online aanwezig zijn dagelijks risico’s. Deze risico’s bestaan onder andere uit online hackers, andere vormen van digitale inbraak, het stelen van persoonsgegevens en phishing-mails.

Informatiebeveiliging

Bij ISO 27001 staan een paar belangrijke kenmerken van informatiebeveiliging centraal, namelijk: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Voor wie zijn de gegevens beschikbaar? Zijn de gegevens alleen beschikbaar voor bevoegde gebruikers? Is de data authentiek, correct en betrouwbaar? Zijn de gegevens die worden verwerkt door de organisatie verder wel privé?

Alles draait om het zo veilig mogelijk verwerken, bewerken, opslaan en bewaren van belangrijke gegevens, zoals persoonsgegevens en financiële gegevens.

Met een ISO 27001 certificering creëer je bewustwording onder medewerkers van de organisatie rondom informatiebeveiliging en cybercriminaliteit. Essentieel voor organisaties en medewerkers die elke dag weer het risico lopen om online een fout te maken die het bedrijf duur kan komen te staan. Dankzij deze internationale standaard ga je op een gestructureerde en veilige manier om met informatiebeveiliging.

Waardevol voor stakeholders

Naast dat de bewustwording rondom informatiebeveiliging onder de eigen werknemers erg fijn is, is het ook fijn om de stakeholders, zoals klanten en leveranciers, te kunnen laten zien dat jullie op een betrouwbare en veilige manier met informatie omgaan.

 Hoe kan je een ISO 27001 certificaat behalen?

Om een ISO 27001 certificaat te behalen, moet je 114 unieke beheersmaatregelen implementeren. Deze maatregelen hebben allemaal hetzelfde uitgangspunt, namelijk informatiebeveiliging. Of je aan deze unieke maatregelen voldoet, wordt bepaald door externe auditors. Voldoe je hier inderdaad aan? Dan krijg je een certificaat dat drie jaar geldig is. Elk jaar wordt door externe audits opnieuw gecontroleerd of je nog voldoet aan de eisen van het certificaat of wellicht nog betere informatiebeveiligingssystemen hebt weten te implementeren.

Een ISO 27001 certificaat behalen hoef je gelukkig niet alleen te doen. Er zijn genoeg bedrijven, zoals Digitrust, die je stap-voor-stap persoonlijk begeleiden in dit proces. Zo weet je precies waar je nog aan moet werken én hoe je dit moet doen voordat je het ISO 27001 certificaat kunt behalen.