green belt training

Waarom een green belt training volgen?

Je hebt het vast wel eens gehoord van een green belt training, maar waarom nou een green belt training volgen? Wat houdt het eigenlijk in? In deze blog kun je alles lezen over een green belt training! Lees snel verder! 

Een green belt training 

Nu is je vraag waarschijnlijk: waarom zou ik een green belt training volgen? Nou in zo’n green belt training leer je om leiding te geven aan verbeterprojecten. Een lean six sigma project volgt altijd een vaste structuur, dit wordt ook wel een ‘DMAIC’ genoemd.  

Deze afkorting wordt gevormd door de eerste letters van verschillende projectfasen die je bij het verbeteren van processen doorloopt:  

  • Define 
  • Measure 
  • Analyse  
  • Improve 
  • Control 

Wat leer je tijdens een green belt training? 

In een green belt training komen alle fasen van een project met de bijbehorende tools en technieken aan bod. Hierbij ga je aan de slag met het verbeteren van een proces zodat je alles wat je leert gelijk kunt toepassen in de praktijk. Hierbij wordt er ook aandacht besteed aan de manier hoe je je collega’s meekrijgt in dit proces. Het creëren van een draagvlak, dit verandert het gedrag en het borgen van resultaten komen in zo’n training aan bod. Zo ben je na afloop in staat om op een gestructureerde en duurzame manier processen te verbeteren.  

Wat is een green belt training?  

Als je je bijwoont bij een green belt training, komen zoals eerder al gezegd alle lean six sigma onderwerpen aan bod. Zo’n training is zo ingericht, dat er elke dag een fase uit de projectstructuur aan bod komt. Als de introductiedag op de eerste dag klaar is, volgen de define, measure, analyse, improve en control ‘dagen’. Elke dag wordt er dan theorie toegepast in oefeningen, casussen en bespreken en daarna wordt de voorgang van de eigen projecten besproken.  

Wat is het programma voor dag 1 en 2? 

Als je zo’n green belt training gaat volgen is dag 1 de introductie, het is dan de bedoeling dat je met elkaar gaat kennismaken en de materie leert kennen. Zo’n dag zorgt vaak voor veel voordelen, op zo’n dag ben je verzekerd van veel voorbeelden, oefeningen en tips & tricks.  

Het is voor het bedrijf een missie om de mensen die de cursus volgen net zo enthousiast te maken over lean six sigma als hun zelf. De oorzaak van lean management en six sigma wordt verteld en wat de definitie van het proces is. Dan is het de bedoeling dat je aan de hand van een simulatiespel de eerste lean principes gaat toepassen. Ook bespreek je op je eerste dag de geschrikte processen met elkaar, dit omdat je zo jezelf kunt verbeteren.  

In het kort is het dus de bedoeling om het over de volgende punten te hebben op je introductiedag te hebben:  

  • Basiskennis processen 
  • Lean gedachtengoed 
  • Klantwaarde en verspilling 
  • Geschikte DMAIC-projecten 

Als je een proces wilt verbeteren, dan begint dat vaak met het goed begrijpen van de aanleiding. Als er een behoefte is om te verbeteren kan dat van de werkvloer komen, bijvoorbeeld omdat het proces dan heel inefficiënt is, of omdat er veel werk opnieuw gedaan moet worden.  

In deze blog heb je veel informatie kunnen lezen over een green belt training volgen!