persoonlijk groei doormaken

Hoe persoonlijke groei doormaken?

Ieder mens maakt persoonlijke groei door. Dit gebeurt niet alleen tijdens het opgroeien, het gaat je hele leven door. Iedere grote gebeurtenis is weer een les. De stap van de basisschool naar de middelbare school, die ene promotie maar ook op persoonlijk gebied zoals bijvoorbeeld uit huis gaan. Het zijn allemaal gebeurtenissen die ervoor zorgen dat jij groeit als mens.  
Iedereen heeft een doel in het leven, misschien is het wel iets waar jij als kind al van droomde. Er zijn veel mensen die er niks mee doen. Voor je het weet ben je dan alweer 10 jaar verder en zit je nog steeds in dezelfde sleur. Hoe persoonlijke groei doormaken? Daar gaan we in deze blog achter komen.  

Doel stellen 

Als je antwoord wil op de vraag: hoe persoonlijke groei doormaken? Dan moet je beginnen met een doel stellen. Ga je meer tijd besteden aan jezelf, of ga je focussen op dingen die je leuk vindt? Zoek iets wat jou gelukkiger zou maken in het leven en begin daarnaar te streven. Uiteindelijk draait dit leven om jou. Jij moet gelukkig zijn met je eigen leven.  

Het stappenplan gaat als volgt: begin met een droom. Hoe ziet jouw perfecte leven eruit? Vaak haken mensen hier al af omdat ze vinden dat het onrealistisch is. Maar iedereen start met niks dus waarom niet groot denken? Als je voor jezelf hebt bedacht welk leven jou gelukkig maakt dan ga je die droom in kleinere doelstellingen verdelen. Welke stappen zijn er allemaal nodig om je droom te behalen? Stel je droom is om 30 kilo af te vallen. Dat klinkt heel veel maar als je de doelstelling kleiner maakt door bijvoorbeeld 2,5 kilo per maand af te vallen, bereik je het doel binnen een jaar. 

De 5 pijlers van persoonlijke groei 

De 5 pijlers van persoonlijke groei zijn: 

  1. Vitaliteit 
  2. Leef
  3. Werk
  4. Vrijheid
  5. Bewustwording

Met vitaliteit wordt niet bedoeld dat je sportief hoeft zijn. Alles wat je doet in het leven kost je energie. Simpele dingen als opstaan uit de stoel of een kopje oppakken kosten energie. Maar ook een intensieve werkdag kost veel energie. Er zijn ook dingen waar je energie van krijgt. Rust nemen bijvoorbeeld maar ook van leuke dingen zoals op vakantie gaan of tijden doorbrengen met je vrienden of familie krijg je energie. Zorg dat je jezelf omringt met dingen waar je energie van krijgt, hier krijg je een gelukkiger leven van.  

Als je alles wat je ooit beleefd hebt op een rijtje zet wil je niet dat er vaak terugkomt dat je keuzes hebt gemaakt om andere mensen tevreden te houden. Dat is zonde! Jij mag je eigen leven invullen zorg dat als je later op je oude dag terugkijkt op alles het rijtje vol staat met keuzes die jij hebt gemaakt voor jezelf en niet voor een ander.  

De laatste tip die ik je wil meegeven is dat je bewust bent van de tijd die voorbijgaat. Raak niet verstrikt in de sleur van de week die keer op keer hetzelfde is. Zorg voor genoeg afwisseling, vraag constant af of dit je nog gelukkig maakt want als je later op alles terugkijkt wil je niet dat je spijt hebt van iets wat je zelf in de hand had.